Zoeken
Sluit dit zoekvak.

leerteam begaafdheid: de professionele standaard

leerteam begaafdheid: de professionele standaard

‘Het doel van het leerteam begaafdheid en van swv ZOUT is eigenlijk heel simpel: we willen dat er voor alle meer- en hoogbegaafde kinderen in onze regio goed passend onderwijs is. Er  gaat al heel veel goed, maar nog niet voor alle kinderen en nog niet overal. De Professionele standaard begaafdheid, die het leerteam afgelopen halfjaar ontwikkelde, moet scholen hierbij ondersteunen’, aldus Dominique van Vonderen.

Hoe en wat

De professionele standaard is sámen met de scholen tot stand gekomen. Veel enthousiaste en betrokken onderwijsprofessionals hebben gehoor gegeven aan de oproep om mee te denken en mee te lezen met het concept. Dominique benadrukt dat hun inbreng van grote waarde is geweest.

De standaard beschrijft welke basisondersteuning álle scholen in onze regio aan begaafde kinderen vanaf het schooljaar 2024/2025 moeten kunnen bieden. Dan gaat het bijvoorbeeld om het vroegtijdig signaleren van een ontwikkelingsvoorsprong, compacten, differentiëren, verrijken en versnellen. De professionele standaard gaat ook in op zaken als welbevinden, executieve vaardigheden, sociale competenties en groeimindset. Ook is er algemene achtergrondinformatie opgenomen over meer- en hoogbegaafdheid. Dominique: ‘In de professionele standaard beschrijven we dus wat belangrijk is om mee te nemen in het onderwijs aan deze kinderen, maar we vertellen niet hoe je dat moet doen, met welke middelen je dat moet doen en hoeveel tijd in de week je dat moet doen. Dat zijn allemaal zaken waar je als school en bestuur zélf over gaat.’  

Essentiële uitgangspunten

Dominique onderstreept hoe belangrijk het is om oog te hebben voor de verschillen tussen meer- en hoogbegaafde kinderen. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Om die reden zijn in de professionele standaard een aantal uitgangspunten beschreven die het leerteam belangrijk vindt met betrekking tot de begeleiding van deze kinderen:

  • Meer- en hoogbegaafdheid is een resultaat van aanleg en omgeving.
  • Het is belangrijk dat er op school kennis is over de kenmerken van meer- en hoogbegaafdheid, over hoge verwachtingen en over ondersteuningsbehoeften. De onderwijsprofessional doet ertoe!
  • Helderheid is nodig over de onderwijsondersteuning en de begeleiding die de school kan bieden.
  • Er is bij meer- en hoogbegaafde kinderen aandacht nodig voor het leren van vaardigheden om tot leren te komen. Hoge prestaties zijn namelijk niet vanzelfsprekend.
  • Het onderwijs en de ondersteuning moeten worden afgestemd op de behoeften van het kind. Handelingsgericht werken is een must.

En nu verder met fase 2

Met de oplevering van de professionele standaard komt een einde aan fase 1 van het leerteam. Nu breekt fase 2 aan. Komende maanden gaat het leerteam contact opnemen met scholen in de regio om kennis te maken, op te halen waar behoefte aan is en goed zicht te krijgen op het onderwijs aan meer- en hoogbegaafde kinderen in de regio. Ook inventariseert het leerteam welke kennis en ervaring scholen willen delen met collega-scholen en neemt hier intiatief om scholen aan elkaar te koppelen. Het leerteam werkt samen met de nieuwe coördinatoren passend onderwijs die voor de zomer in de reguliere nieuwsbrief van swv ZOUT zijn voorgesteld.

Contactpersoon per gemeente

Elke school in de regio kan een beroep doen op het leerteam, bijvoorbeeld met vragen, om te sparren en wellicht zelfs voor incidentele co-teaching. Wat goed is om te weten: de focus van het leerteam ligt op het versterken van de context voor begaafde kinderen op de scholen. Voor advies en vragen over individuele casuïstiek kan contact worden gezocht met de coördinator passend onderwijs (CPO).

Even alle relevante namen op een rij:

Zeist

leerteam: Nenya van Zanten

CPO: Cinda Kerstens

Bunnik

leerteam: Anneke Beerepoot

CPO: Saskia Hollemans

Utrechtste Heuvelrug

leerteam: Jos Landwaart

CPO: Esther van Oorschot

Wijk bij Duurstede

leerteam: Lotte Bus

CPO: Liesbeth Hommes

De Bilt

leerteam: Anita Wijker

CPO: Ilona Otten

Download de professionele standaard

De professionele standaard is ook te downloaden. 

Heb je de bijeenkomst op 4 september gemist? Je kunt de presentatie ook downloaden.

Deel dit nieuwsbericht

SWVZOUT beeldmerk

Meer nieuws?

Inschrijven nieuwsbrief

Inloggen