Functie | Adviseur Inclusief Onderwijs |
Gemeente | De Bilt |
‘Écht inclusief onderwijs ontstaat niet alleen door structuren en beleid, maar vooral door inspiratie, samenwerking en het vertrouwen om samen verder te groeien.’ Hier draagt Tjitske graag ‘haar steen(tje)’ aan bij als Adviseur Inclusief Onderwijs bij het Samenwerkingsverband ZOUT.
Samen ontwikkelen, samen dragen
Als AIO zal ze zich met intrinsieke motivatie, overtuiging en plezier inzetten om scholen te ondersteunen bij het versterken van hun zorgstructuur en onderwijskwaliteit. “Niet door kant-en-klare oplossingen aan te reiken, maar door samen te zoeken naar wat werkt – wat haalbaar is en past bij de unieke context van iedere school. Want wat samen ontwikkeld wordt, wordt ook samen gedragen! En juist daardoor wordt onderwijs niet alleen beter, maar ook leuker.”
Verbinding als basis voor verandering
“Vanuit mijn ervaring als kwaliteitscoördinator, orthopedagoog en onderwijskundig adviseur weet ik snel verbinding te maken met betrokken partijen en een brug te slaan tussen beleid en praktijk. Dat doe ik graag in open dialoog, met oog voor zowel mens als systeem. Ik ben ervan overtuigd dat duurzame verandering pas écht mogelijk is als mensen zich gehoord voelen, weten dat ze het niet alleen hoeven te doen en zich eigenaar voelen van het proces.”
Lef, liefde en luisteren
“Inclusief onderwijs vraagt om lef, liefde en luisteren” aldus Tjitske. Lef betekent in haar ogen: durven benoemen wat schuurt, ook als dat spannend is – altijd in het belang van de leerling en het team. Maar ook het lef om buiten de bewandelde paden te durven kijken en gaan. Off the beaten track! Liefde staat voor het werken vanuit verbinding en geloven in de kracht en mogelijkheden van eenieder, ook als het even moeilijk is. “Luisteren gaat verder dan horen wat er gezegd wordt; het is aandachtig aanwezig zijn, ruimte maken voor het verhaal achter de vraag en samen zoeken naar wat echt nodig is.”
De vonk van inzicht en vertrouwen
Wat haar elke dag opnieuw drijft? “Die twinkeling in de ogen van een IB’er of leerkracht als er een knop omgaat. Dat vonkje, die kleine doorbraak, waardoor mensen zelf weer verder kunnen, met vertrouwen en een concreet plan. En als een leerling die even vastliep, weer tot bloei komt! Dat bezorgt mij kippenvel!”
Samen bouwen aan Inclusief Onderwijs
Binnen het SWV ZOUT kijkt Tjitske ernaar uit om Inclusief Onderwijs nog meer van de grond te krijgen én hoog te houden! Samen met scholen, collega’s en partners bouwen aan een stevig fundament waarin ruimte is voor ontwikkeling, diversiteit en eigenaarschap. “Luchtigheid, plezier en humor zijn voor mij daarbij onmisbaar. Want werken aan verandering is soms taai, maar met positieve energie en een glimlach wordt alles nét wat lichter.”