TOP – Tijdelijke Observatie Plek

ZOUT nieuwsartikelbanner - Kinderen1

TOP – Tijdelijke Observatie Plek

Binnen de ZOUT-regio voorzien we in meerdere tijdelijke onderwijsobservatie plekken. Deze plekken zijn er voor kinderen waarvoor het nog niet bekent is wat de passende aanpak en/of wat een passende onderwijs plek is. De voorzieningen zijn pas toegankelijk als na een zorgvuldig doorlopen aanmeldingsprocedure door de (voor)school, samenwerking met ouders, evt. jeugdzorg en ZOUT nog niet duidelijk is wat de best passende plek is. 

Per schooljaar 2025-2026 hebben we 3 TOP locaties in de ZOUT-regio:

Een Jonge Kleuter Observatiegroep voor 4-jarigen in Zeist en Wijk bij Duurstede en de doorstart van Volare en Buitenkans gaat volgend schooljaar starten in de Anne Frankschool in Bunnik, met twee klassen. De uitvoering van het onderwijs zal daar worden verzorgd door Loods onderwijs. Dit is de partij die de afgelopen twee schooljaren ook verantwoordelijk was voor Buitenkans.

Twee TOP groepen op de Anne Frank school

Op de Anne Frank school starten twee groepen. Een TOP groep voor kinderen met gedragsproblematiek en een TOP groep voor kinderen die een ondersteuningsbehoefte hebben op meer- en hoogbegaafdheid en daarnaast ook andere ondersteuningsbehoeften. Bijvoorbeeld een ondersteuningsbehoefte op aandachtsproblematiek of sociale afstemming. Dit wordt ook wel dubbel bijzonder met een zware ondersteuningsbehoefte (DBZO) genoemd.

Doel van TOP

Het doel van TOP is de ondersteuningsbehoefte helder te krijgen en de context zo aan te passen dat het kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. De nadruk in beide groepen zal liggen op het aanleren van vaardigheden en het kunnen functioneren in een groep. Onder regie van een gespecialiseerde orthopedagoog zal het onderwijsdoel en het plan van aanpak in samenwerking met de school van herkomst van het kind en de ouders opgesteld worden. De thuisschool blijft verantwoordelijk en aangesloten in het hele proces. Er wordt bij TOP gestart met onderwijs en zodra het kan zal een gedeelte van het plan uitgevoerd worden op de thuisschool van het kind.

Co-teaching vanuit TOP zal worden ingezet. De leerling ervaart dat de twee schoolplekken en de leerkrachten verbonden zijn en er kan hierdoor samen geleerd worden wat wel en wat niet werkt. Per kind en per context zal een inschatting gemaakt worden wat nodig en mogelijk is. Een kind gaat bijvoorbeeld twee dagen per week naar TOP, twee uur per week is een medewerker van de TOP groep op de thuisschool voor co-teaching en de andere dagen is het kind op de thuisschool. Het streven is dat de schoolcontext en de thuiscontext versterkt worden en dat ieder kind na het onderwijs weer op de reguliere en thuisnabije onderwijslocatie zal vervolgen. 

Hoe gaat de aanmelding

In de zomervakantie zal de routing in Grippa aangepast worden voor de TOP groepen in Bunnik, zodat deze klaarstaat vanaf schooljaar 25-26. De routing voor beide JKO groepen staan al ingeregeld.

Deel dit nieuwsbericht

SWVZOUT beeldmerk

Meer nieuws?

Inschrijven nieuwsbrief

Inloggen