‘Het doel van het leerteam begaafdheid en van swv ZOUT is eigenlijk heel simpel: we willen dat er voor alle meer- en hoogbegaafde kinderen in onze regio goed passend onderwijs is. Er gaat al heel veel goed, maar nog niet voor alle kinderen en nog niet overal. De Professionele standaard begaafdheid, die het leerteam afgelopen halfjaar ontwikkelde, moet scholen hierbij ondersteunen’, aldus Dominique van Vonderen.
Hoe en wat
De professionele standaard is sámen met de scholen tot stand gekomen. Veel enthousiaste en betrokken onderwijsprofessionals hebben gehoor gegeven aan de oproep om mee te denken en mee te lezen met het concept. Dominique benadrukt dat hun inbreng van grote waarde is geweest.
De standaard beschrijft welke basisondersteuning álle scholen in onze regio aan begaafde kinderen vanaf het schooljaar 2024/2025 moeten kunnen bieden. Dan gaat het bijvoorbeeld om het vroegtijdig signaleren van een ontwikkelingsvoorsprong, compacten, differentiëren, verrijken en versnellen. De professionele standaard gaat ook in op zaken als welbevinden, executieve vaardigheden, sociale competenties en groeimindset. Ook is er algemene achtergrondinformatie opgenomen over meer- en hoogbegaafdheid. Dominique: ‘In de professionele standaard beschrijven we dus wat belangrijk is om mee te nemen in het onderwijs aan deze kinderen, maar we vertellen niet hoe je dat moet doen, met welke middelen je dat moet doen en hoeveel tijd in de week je dat moet doen. Dat zijn allemaal zaken waar je als school en bestuur zélf over gaat.’
Essentiële uitgangspunten
Dominique onderstreept hoe belangrijk het is om oog te hebben voor de verschillen tussen meer- en hoogbegaafde kinderen. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Om die reden zijn in de professionele standaard een aantal uitgangspunten beschreven die het leerteam belangrijk vindt met betrekking tot de begeleiding van deze kinderen:
- Meer- en hoogbegaafdheid is een resultaat van aanleg en omgeving.
- Het is belangrijk dat er op school kennis is over de kenmerken van meer- en hoogbegaafdheid, over hoge verwachtingen en over ondersteuningsbehoeften. De onderwijsprofessional doet ertoe!
- Helderheid is nodig over de onderwijsondersteuning en de begeleiding die de school kan bieden.
- Er is bij meer- en hoogbegaafde kinderen aandacht nodig voor het leren van vaardigheden om tot leren te komen. Hoge prestaties zijn namelijk niet vanzelfsprekend.
- Het onderwijs en de ondersteuning moeten worden afgestemd op de behoeften van het kind. Handelingsgericht werken is een must.
En nu verder met fase 2
Met de oplevering van de professionele standaard komt een einde aan fase 1 van het leerteam. Nu breekt fase 2 aan. Komende maanden gaat het leerteam contact opnemen met scholen in de regio om kennis te maken, op te halen waar behoefte aan is en goed zicht te krijgen op het onderwijs aan meer- en hoogbegaafde kinderen in de regio. Ook inventariseert het leerteam welke kennis en ervaring scholen willen delen met collega-scholen en neemt hier intiatief om scholen aan elkaar te koppelen. Het leerteam werkt samen met de nieuwe coördinatoren passend onderwijs die voor de zomer in de reguliere nieuwsbrief van swv ZOUT zijn voorgesteld.
Contactpersoon per gemeente
Elke school in de regio kan een beroep doen op het leerteam, bijvoorbeeld met vragen, om te sparren en wellicht zelfs voor incidentele co-teaching. Wat goed is om te weten: de focus van het leerteam ligt op het versterken van de context voor begaafde kinderen op de scholen. Voor advies en vragen over individuele casuïstiek kan contact worden gezocht met de coördinator passend onderwijs (CPO).
Even alle relevante namen op een rij:
Zeist
leerteam: Nenya van Zanten
CPO: Cinda Kerstens
Bunnik
leerteam: Anneke Beerepoot
CPO: Saskia Hollemans
Utrechtste Heuvelrug
leerteam: Jos Landwaart
CPO: Esther van Oorschot
Wijk bij Duurstede
leerteam: Lotte Bus
CPO: Liesbeth Hommes
De Bilt
leerteam: Anita Wijker
CPO: Ilona Otten
Download de professionele standaard
De professionele standaard is ook te downloaden.
Heb je de bijeenkomst op 4 september gemist? Je kunt de presentatie ook downloaden.